sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

TIP-taidot

Sattuneista syistä mulle on tullu ajankohtaisiksi ahdingossa selviämisen taidot. Ja nyt kirjoitan huomion kohdistamisesta muualle:

"Huomion kohdistaminen muualle perustuu siihen että vähennetään kontaktia tunteen kanssa. Joissakin tapauksissa tekniikat myös muuttavat emotionaalista reaktiota. DKT:ssa esitetään seitsemän huomion pois kääntämisen strategiaa: toiminta, auttaminen, vertailu, tunteet, pois työntäminen, ajatukset ja aistimukset.

Ensiapuna ns. TIP-taidot

TIP on lyhenne kolmesta taidosta, joiden avulla voi lievittää äärimmäistä ahdinkotilaa nopeasti:

T.. Temperature= muuta kehosi lämpötilaa

-upota kasvosi kylmään veteen
-pidä kylmäpakkausta kasvoillasi tai niskassasi
-mene kylmään suihkuun, tai voit myös vuorotella kylmän ja kuuman veden välillä

Huom! Taitoa voi käyttää myös siten, että kasvojen kylmäaltistuksen aikana pidätetään hengitystä n. 30s, jolloin elimistössä saattaa käynnistyä samanlainen reaktio kuin hukkuessa (=erittäin voimakas reaktio, joka voi muuttaa vaikeankin ahdinkotilan).

I.. Intense physical exercise=intensiivinen fyysinen liikunta.

- Haarahypyt, portaita ylös ja alas juokseminen, ym. riittävän voimakas raskas liikunta (läkähdyksiin saakka).

P.. Progressive muscle relaxation= progressiivinen rentoutus

- varsinainen progressiivinen rentoutus edellyttää nopeasti toimiakseen useita satoja toistoja ja on sitä harjoittelemattomalle liian hidas voimakkaan ahdinkotilan "pikataidoksi". Sen sijaan nopeutta vaativissa tilanteissa voi käyttää yksinkertaista lihasjännittämiseen ja rentouttamiseen perustuvaa tekniikkaa:

Jännitä kehon yläosan lihaksia, pidätä samanaikaisesti hengitystäsi 15-20 sek ajan, jonka jälkeen päästät ilman virtaamaan ulos ja rentoutat samalla lihaksiasi. Toista yhteensä kolme kertaa ja tarvittaessa useammin."

Mulla toimii toi kehon lämpötilan muuttaminen. Mutta esim. kun kasvot upottaa kylmään veteen niin mua häiritsee nenästä tulevat kuplat:) Mutta esimerkiksi jääpalojen pitäminen käsissä (nyrkeissä) toimii. Se tunne ihan uskomaton kun kädet sinertää ja kylmä kulkee luita ja ytimiä pitkin! Silloin ahdistus katoaa useimmiten, ainakin hetkeksi. Noita muita taitoja en oo valitettavasti edes kokeillut. Varmaan pitäisi. Mutta mä oon tällä hetkellä yrittäny käsitellä mun tunteita, sen sijaan et olisin kääntänyt huomiota muualle. Tässä tulee taas esiin se vaikeus että pitää yrittää miettiä, mikä taito toimii milläkin hetkellä. Mutta välillä murehtimiselle on hyvä saada tauko niin silloin jääpalat käteen! 

-Epävakaa Elli (epavakaaelli@gmail.com)


1 kommentti: